Prioritere

Hvordan fastholder vi produktiviteten, når smittefaren får et samfund til at arbejde hjemmefra…

Mange kontor-arbejdere drømmer af og til om en hjemmearbejdsdag. Men når vi på det kraftigste bliver opfordret til at blive hjemmefra på ubestemt tid, kan der indfinde sig en stress over om ”vi nu når nok”.

Her et par gode råd til at opretholde produktiviteten fra hjemmearbejdspladsen.

1. Sæt en bagkant

Når vi går på arbejde, så har vi en naturlig bagkant når vi forlader kontoret. Men mange der arbejder hjemmefra oplever, at dagen lettere kan flyde ud og opgaverne ligeledes.

Som Parkinsons Lov demonstrerer;

”Ethvert arbejde vil udvide sig indtil det fylder den tid, der er til rådighed for dets udførelse”.

Med andre ord: Sæt en deadline for dig selv. Selvom du godt kunne arbejde en time mere på opgaven senere, så sæt dig selv det mål, at den skal være udført kl. X.

En typisk tidsrøver er ”overbehandling” hvor den ekstra tid du bruger på opgaven sjældent kan retfærdiggøres i det endelige resultat. Ved at sætte en deadline på dine opgaver, indstiller du dig mentalt på, at du arbejder målrettet frem mod en deadline og forhindrer at ryge i overbehandlings-fælden.

2. Timing is everything

Det er slet ikke ligegyldigt, om du laver dine strategiske opgaver om morgenen eller om eftermiddagen og det har stor betydning for dit output om du foretager kreative opgaver om eftermiddagen eller om formiddagen.

Så når du planlægger din dag, så start med de tanketunge opgaver. Dem der kræver mest af dig. Som mennesker har vi en tendens til at rydde alle de små, hurtige opgaver af vejen først. Men det er ikke en produktiv strategi, for så udnytter vi ikke de naturlige fordele vores hjerne giver os, efter en lang nats hvile.

Svære opgaver bliver endnu sværere sidst på dagen og tager væsentligt længere tid. Så et simpelt tip til at få mere ud af dagen er at overveje timingen en ekstra gang. Planlæg de strategiske og tanketunge opgaver først på dagen og skub de nemme opgaver til senere. Dem kan du også langt bedre flette ind mellem de øvrige hjemlige opgaver, som helt naturligt vil fylde mere i den kommende tid.

3. Husk pauserne

Det kan lyde paradoksalt at vi skal huske at holde pause, når hele samfundet er sat på stand-by. Men selvom du arbejder hjemmefra, så har pauserne ligeså stor betydning for din performance og effektivitet, som hvis du sidder på kontoret.

Hvis du (som jeg) har børn der er hjemme, så kommer mange af disse pauser af sig selv, for ungerne har behov for nærvær, kontakt og stimulering. Men har ungerne en alder, hvor de er til at lave aftaler med, så anbefaler jeg at I lægger en plan for den nye, midlertidige hverdag. På den måde er der enighed om, hvornår der er fokustid på lektier/arbejde og hvornår der er hyggetid med spil og leg. Både du selv og ungerne har behov for at fastholde en form for hverdag og rytme, så få den etableret hurtigst muligt.

En god idé kan være at skrive planen ned og hænge den op et sted, hvor alle kan se den. Det vil understøtte et godt flow i hverdagen, hvor alle behov bliver mødt og hvor tiden optimeres bedst muligt.

Go’ arbejdslyst derude.