3 mentale fælder

Kom godt igang efter ferien

– undgå at blive offer for den mentale travlhedsblokade

Mange vender i disse dage tilbage til arbejdet efter en forhåbentlig lang og god ferie.

I iveren efter at komme ”up-to-speed” med det hele, dykker vi hovedkulds ned i alle opgaverne og går fluks i gang med at løse problemstillinger og slukke ildebrande. Men hvis det er din tilgang, så misser du en af de allermest værdifulde ting ved en lidt længere ferie. Nemlig muligheden for at se tingene i et nyt perspektiv og måske få stillet skarpt på nogle af de uhensigtsmæssige arbejdsvaner, som stjæler din tid.

Skab en hverdag med lidt mere overskud

Det er nemlig lige præcis NU du har muligheden for at tage noget af ”ferie-roen” med ind i hverdagen, og skabe en hverdag for dig selv med lidt mere overskud.

Over 40% af de handlinger vi foretager os hver dag er drevet af vaner. En af de vaner, som jeg ofte ser folk blive slaver af, er den ukritiske accept af mødeindkaldelser.

Måske er du lige nu ved at kæmpe dig igennem mængderne af e-mails der er dumpet ind under din ferie og i ambitionen om at komme hurtigt igennem, accepterer du lynhurtigt alle de mødeindkaldelser, der ligger og venter på dig og inden du får set dig om er kalenderen fyldt op igen.

Forhold dig kritisk

Men forsøg at lægge bånd på dig selv og pas på din tid her efter ferien, så du undgår at blive ramt af den mentale travlhedsblokade. Selvom der ligger mange ting og venter, så forhold dig kritisk. Eksempelvis når du modtager en mødeindkaldelse så spørg dig selv:

  1. Er det et beslutningsmøde eller et orienteringsmøde? (ved sidstnævnte er det så eventuelt tilstrækkeligt at jeg læser referatet?)
  2. Er jeg en afgørende deltager på dette møde eller vil det kunne afvikles uden mig?
  3. Hvis jeg bør deltage, hvad er det så helt konkret forventet at jeg bidrager med?
  4. Bør jeg deltager i alle punkter på agendaen, eller er min ekspertise eks. kun påkrævet under punkt 1 + 2? I givet fald er det helt lovligt at meddele dette i respekt for alles tid.

Drop den dårlige samvittighed

Noget af det der af og til kommer til at præge den første tid efter ferien, er en forhastet tilbagemelding til alle dem, som man ikke nåede at vende tilbage til før ferien, og derfor er man nu så styret af sin dårlige samvittighed, at de bliver lagt øverst i bunken.

Men det er langt fra sikkert, at det er den optimale prioritering. Desuden vil langt de fleste hellere have en god tilbagemelding fremfor en hurtig tilbagemelding.

Start derfor med at lave en lang liste over alt det du skal nå. Sæt tidsestimater på hver opgave og herefter prioriteres de efter væsentlighed. På den måde sikrer du, at du får startet op med de opgaver, der er vigtigst for dig og for virksomheden, og ikke dem der “råber højest”.

Et lille bonus-trick kan være, at du venter med at slå “out-of-office” fra til du har udført dagens vigtigste opgaver og på den måde køber dig selv lidt mere uforstyrret tid uden forventninger udefra.

Action

Skal du sætte fokus på at ændre én arbejdsvane her efter ferien, som kan have overordentlig stor betydning for din arbejdstid, så slå autopiloten fra og vær kritisk med dine mødeaccepter.

Og husk; gode mødeindkaldelser går begge veje 😉 Næste gang du selv indkalder til møde, så vær helt tydelig omkring agenda, forventninger, mødetype og ønskede bidrag, så vi kollektivt tager vare på den begærnsede ressource vi alle har.