Produktiv

Den vigtigste evne vi har, er evnen til at prioritere

Mange opfatter produktivitet som et spørgsmål om at nå så meget som muligt på kortest mulig tid. Det har jeg svært ved at se. For hvad er det værd, at tjekke 50 opgaver af listen, hvis de 5 vigtigste står tilbage..? Dem der virkelig kunne have flyttet noget.

Den vigtigste evne vi har som mennesker, er vores evne til at prioritere.

Derfor handler produktivitet for mig at se, om vores evne til at foretage de rette valg med vores tid.

Mange kommer til mig med et ønske om at få mere tid. Men hvad skal den tid egentlig bruges til?

Mere tid er som fødselsdagspengene fra farmor

Mere tid er som fødselsdagspengene fra farmor – hvis man ikke har et specifikt formål de skal anvendes til, så ryger de ind i husholdningsbudgettet og så udebliver værdien og følelsen af, at man har fået noget.

Det samme gør sig gældende med tid. Vi kan effektivisere os herfra og til månen, men hvis vi ikke tager et øjeblik til at tænke over, hvad den ekstra tid vi skaber skal veksles til, så bliver det en evig jagt.

Overskud i frit fald

For et par måneder siden havde jeg et personlig sparrings-forløb med en rigtig powerkvinde. Hun er selvstændig med to virksomheder, to helt små børn og en dag der var sprængt til bristepunktet med opgaver. Hun savnede i den grad tid og hun følte at overblikket og overskuddet var i frit fald.

Ved at skabe overblik over hendes opgaver og introducere hende for nogle grundlæggende planlægningsprincipper, følte hun pludselig, at hun havde fået foræret en gave. Hun ringede til mig en uge efter og meddelte, at hun ikke blot havde en følelse af total kontrol over sin tid, hun havde også fået trænet – tre gange!! Noget hun ikke havde kunne finde tid til i flere år. Jeg talte med hende igen i går, og billedet er fortsat det samme. Total kontrol og tid til træning.

Mere luft på den mentale konto

Hun har virkelig fanget pointen. For i stedet for at lade den ekstra tid hun fik frigivet, glide ind i ”husholdningen”, så har hun vekslet den til noget helt konkret. Et ønske om at komme i gang med at træne. En aktivitet som i sig selv, er med til at generere mere luft på den mentale konto.

På sådan en dag er jeg nærmest lykkelig. Lykkelig over at kunne give en tidsgave til dem, som virkelig har behov for det, og som er modige nok til at gøre noget ved det. Det overblik og den kontrol hun nu har fået over sin egen tid, stiller hende stærkt i hendes fremtidige virke som selvstændig – og som mor.