Pauser

Hvornår har du sidst haft en Hakan-dag?

Hvad en Hakan-dag er, skal jeg nok komme tilbage til om et øjeblik, men først vil jeg indlede med en uvidenskabelig undersøgelse.

Når jeg arbejder med folk omkring at skabe mere luft i hverdagen, så er det typisk nogle af følgende områder de finder udfordrende:

  • Svært at holde overblik
  • Mange møder
  • Stor mængde e-mail
  • Mange opgaver i forhold til den tid man har til rådighed
  • Svært at prioritere og træffe beslutninger
  • Mange forpligtelser – også hjemme

Fællesnævneren for ovenstående er ”FOR”. Man oplever at det er FOR svært at prioritere og at der er FOR mange opgaver. Vi føler simpelthen, at vi bliver overvældet af hverdagen.

Når forpligtelser bliver uoverskuelige og livet føles som én endeløs  TO DO liste, så er det tid til en Hakan-dag.

Essensen af en Hakan-dag

For mange år siden, arbejdede jeg sammen med en vanvittig dygtig, skarp og glad kollega. Han hed Hakan. Hakan havde dog en skør vane. Af og til (og gerne når der var rigtig travlt) så var Hakan ikke på kontoret og han var ikke til at få fat på. Han holdt nemlig Hakan-dag. Essensen af en Hakan-dag er en dag uden noget planlagt. En tænkedag.

Nu kan man selvfølgelig synes, at Hakan stikker af fra grøden, når den er ved at brænde på, og jeg skal da helt ærlig også indrømme, at de første gange han holdt Hakan-dag, så fandt jeg det temmelig upassende. Men retroperspektivt så havde han fat i den lange ende. Når tingene spidsede til så fjernede han sig fra problemet, for at skabe luft til at kunne se tingene fra et andet perspektiv.

Og faktum var, at hver eneste gang – UDEN undtagelse – så kom Hakan tilbage til projektgruppen med et kæmpe pust af energi og en utraditionel løsning på problemet, som gjorde at vi alle kom langt hurtigere ud over stepperne.

Hakan skabte de berømte ”water-moments” for sig selv. Løsninger og ideer, som han ikke kunne fremtvinge i mange timers svedige workshops og strategiseminarer, kom til ham så snart han skabte luft til dem.

Mindre kan faktisk også gøre det

Hvis du stadig læser med så langt, så gætter jeg på, at følgende tanke har strejfet dig: ”Det er fuldstændig urealistisk i mit job”, ”Jeg kan ikke bare stemple ud på den måde”, ”Jeg synes også det lyder til, at ham Hakan er lidt af en slendrian”. Jeg kan forsikre dig, at Hakan, han arbejdede hårdt.

Og ved du hvad, du behøver faktisk ikke nødvendigvis tage en hel dag ud af kalenderen. Af og til vil det være tilstrækkeligt at tage 5-10 minutter hvor du bare kigger ud af vinduet uden noget specifikt formålat eller hvis du har mulighed for det, så gå en tur udenfor (uden din telefon). Det kan være nok til at få hjernen til at tænke i andre baner.

Bedre frem for mere

Vi har brug for pauser. Og tag dem med god samvittighed. Vi kan ikke være produktive, prioritere skarpt eller have det fulde overblik, hvis vi konstant befinder os i ”fight-mode”. Når vi sidestiller produktivitet med antal arbejdstimer, så misser vi en væsentlig pointe; at produktivitet i dag ikke handler om hvor meget vi frembringer men værdien af det vi frembringer, og af og til, så skaber vi mere værdi på én time, end vi gør på en uge.

Vi skal lære at trække vejret igen. Helt dybt. Som vi gjorde det da vi var yngre, før vi begyndte at bekymre os om at suge maven ind, slå hælene sammen og tvinge os selv til at udholde det ene budgetmøde efter det andet.

Så få nu holdt de pauser (og nej, at tjekke mails eller FB er IKKE en pause…). Men en rigtig pause, hvor du lader tankerne flyve og fødderne trave. Det er ikke til at vide hvad der sker, når du ikke har noget på programmet. Måske du ligefrem får den gode idé eller ser det nye perspektiv, der sætter alt i et knivskarpt lys.